Javna vatrogasna postrojba Grada Ivanić-Grada

Energetska obnova javna vatrogasna postrojba
DSC_0038_1200x800
DSC_0961
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
1P1A8442
U Ivanić-Gradu se održava druga zajednička vježba u sklopu projekta ENRAS - 1P1A5317
U Ivanić-Gradu se održava druga zajednička vježba u sklopu projekta ENRAS - 1P1A5391
13340082_1133160833411954_1865324335775959536_o
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
prethodna
sljedeća
Shadow

Susret instruktora DVD-a Grada Makarska i VP Grada Ivanić Grad

Ukoliko se vratimo na sami početak priče i izgradnju prvog Simulatora za plamene udare u Hrvatskoj, prisjetit ćemo se da je želja svih sudionika tada bila, a uvidjevši koliko ona pridonosi sigurnosti vatrogasaca pri interveniranju u požarima zahvaćenim prostorima, postupnom izgradnjom diljem Hrvatske omogućiti svim vatrogascima dostupnost ovakvog tipa obučavanja.

Prepoznavši važnost ovakvog tipa obučavanja, dvojica zapovjednika pod čijim okriljem se izvršavaju vježbe u Simulatorima plamenih udara, Dražen Glavina, zapovjednik makarskog DVD-a i Darko Zajčić-zapovjednik Vatrogasne postrojbe grada Ivanić Grada, uvelike su pridonijeli standardizaciji obuke kad su po održavanju Seminara za instruktore za rad sa simulatorima plamenih udara, dogovorili sastajanje dva puta godišnje instruktora iz Makarske i Ivanić Grada kako u svrhu razmjene dojmova i iskustva tako i u svrhu unaprjeđenja vježbi. I tako već dvije godine traje uspješna suradnja pa nije ni začuditi što je jučerašnjim dolaskom, 22.02.2013., osmorice instruktora iz Ivanić Grada zavladala prava radna atmosfera razmjenom dojmova i iskustava sa sprovedenih tečajeva o opasnostima od plamenih udara ali i sa vježbi u pretraživanju zadimljenih prostora.

O važnosti samog posjeta može nam posvjedočiti da su vatrogascima iz Ivanić Grada predvođene dr. sc. Brankom Petrinecom-predsjednikom Vatrogasne zajednice grada Ivanić Grad i Darkom Zajčićem-zapovjednikom Vatrogasne postrojbe grada Ivanić Grad, dobrodošlicu poželili Ivo Milunović- predsjednik DVD-a Makarska, Dražen Glavina-zapovjednik DVD-a Makarska, Mladen Batinić-zamjenik zapovjednika DVD-a Makarska, Mario Štulić-pomoćnik zapovjednika kao i svi voditelji smjena. U dvodnevnom posjetu predviđen je bogat sadržaj od čega možemo izdvojiti rad u Simulatoru tzv. otvorenog tipa gdje će se vršiti vježbe gašenja sa upotrebom različite vrste mlaza, promatrati utjecaj nadtlačne ventilacije na razvoj požara (po fazama razvoja požara) i primjenjivati odgovarajući taktički nastup, vježbati sa uređajima za nadtlačnu ventilaciju uz primjenu metoda ventiliranja, promatrati utjecaj ventilacije na razvoj topline i širenje dima kroz prostor te uklanjanje zadimljenosti, vježbe pretraživanja zadimljenih prostora. Kako su maksimalno shvatili pred njih postavljeni zadatak instruktori su zajedno prošli i teorijski dio obuke.

Da su spremni za sve zadatke, instruktori iz Ivanić Grada i Makarske dokazali su provjerom tjelesne pripremljenosti ali odradili i zajedničku vježbu prolaskom kroz tzv. Dimnu komoru. Maksimalnim zalaganjem pa i ponavljanjem pojedinih vježbi kako bi ih usavršili, licencirani instruktori pokazali su s kojom dozom odgovornosti pristupaju obuci ali i pokazali važnost koju pridodaju brizi za sigurnost budućih polaznika.

Za opuštajući dio posjeta, pobrinula se ekipa u sustavu Boris Predavec, Franjo Svetličić, Žarko Kranjčec i Jurica Kovačević pripremama za nastup i nastupom na Vatro Gastro showu. Kroz odrađene vježbe impresivno je bilo za vidjeti još jednom na djelu strast prema vatrogastvu hrvatskih vatrogasaca,ali složnost i srčanost ne samo u radnom već i upuštajućem dijelu posjeta.