Javna vatrogasna postrojba i vatrogasna zajednica nabavili četiri vozila i čamac

Javna vatrogasna postrojba Ivanić-Grad i Vatrogasna zajednica Ivanić-Grad nabavili su tri auto cisterne, kombi i čamac za spašavanje.

Nastavak je to stalnog ulaganja u vatrogastvo Ivanić-Grada jer za nas ono je mnogo više od poziva, to je tradicija. Kada se uspoređujemo s drugim gradovima Ivanić-Grad prednjači u odnosu prema vatrogastvu. Ovako opremljena, naša vatrogasna postrojba se puno lakše može prijaviti na natječaje za usluge zaštite od požara koje raspisuju Ina i druga velika poduzeća te tako može ostvariti značajan vlastiti prihod – rekao nam je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

0

U Ivanić-Gradu se održava druga zajednička vježba u sklopu projekta ENRAS

Danas se u Ivanić-Gradu održava druga zajednička vježba interventnih vatrogasnih jedinca pograničnih područja Hrvatske i Slovenije. Vježba se održava u sklopu projekta ENRAS kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja za interventne radnike, osobito vatrogasce. Na današnjoj vježbi sudjeluje i 10 pripadnika JVP iz Ivanić-Grada od kojih će njih pet postati i instruktori za ovakav tip intervencija.

O projektu ENRAS

U listopadu 2018. pokrenut je dvogodišnji projekt ENRAS (ENsuringRAdiationSafety) u prekograničnom području Slovenije i Hrvatske kojim se rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti interventnih radnika, osobito vatrogasaca, u intervencijama u slučaju nuklearnog ili radiološkog izvanrednog događaja.

Srž projekta je izrada i implementacija novog zajedničkog sustava obuke za interventne jedinice i potpisivanje sporazuma o uspostavi nove prekogranične strukture za promicanje suradnje između dviju zemalja na području sigurnosti.

Glavni cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje između institucija koje rade na području sigurnosti, za učinkovitije intervencije u slučaju takvih nesreća te osposobljavanje, odnosno povećanje vještina i znanja interventnih jedinica (vatrogasnih postrojbi). Cilj će se postići uspostavom i provedbom prvog zajedničkog sustava obuke za sigurnu zajedničku intervenciju u graničnom području.

Tekst i foto: Zoran Ožetski

0

Obavijest o provedenom javnom natječaju za radno mjesto administrativno knjigovodstveni referent

Poštovani kandidati!

Vatrogasna postrojba Ivanić-Grad je dana 26.09.2019. godine objavila javni natječaj za radno mjesto administrativno knjigovodstveni referent. Natječaj je bio otvoren do dana 03.10.2019. godine, na koji je u propisanom roku pristiglo 35 te nakon roka 3 zamolbe.

S obzirom na razliku objavljenog sadržaja oglasa na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i sadržaja na PR obrascu koji je uputila Vatrogasna postrojba na objavu, zbog navedenog propusta Povjerenstvo za provedbu natječaja moralo je isključiti većinu kandidata.

Iz navedenog razloga većina kandidata je stavljena u nepovoljan položaj pa Upravno vijeće Vatrogasne postrojbe dana 18.10.2019. godine poništava javni natječaj za radno mjesto za administrativno knjigovodstvenog referenta se poništava.

Zapovjednik
Dario Kezerić

0

Završila 15. Bučijada u Ivanić-Gradu

Ivanić-Grad je proteklih dana prepun bundeva. Razlog tome je održavanje 15. Bučijade, najveselije i najposjećenije (više od 20.000 posjetitelja) tradicionalne, turističko-gospodarske i gastronomske manifestacije –  Bučijada.

Okosnica manifestacije bio je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem je izlagalo više od 200 izlagača (od čega je više od 40 izlagača bučinog ulja, 80 OPG-a i 20-tak EOPG-a).

0

Održan 22. Memorijal Gjuro Stjepan Deželić

U nedjelju 16.lipnja 2019. godine na Sportskom parku Zelenjak održan je 22. Memorijal Gjuro Stjepan Deželić – vatrogasno natjecanje ekipa iz Republike Hrvatske koje se boduje za Kup Hrvatske vatrogasne zajednice. Organizator natjecanja bila je Vatrogasna zajednica Grada Ivanić-Grada uz suorganizaciju VZ Zagrebačke Županije i Hrvatske vatrogasne zajednice, a pokrovitelj Memorijala bio je Grad Ivanić-Grad.

Na natjecanju je nastupilo 37 ekipa u 5 kategorija – muški A, muški B, žene A, žene B, PVP-muški B.
Pobjednici 20. Memorijala po kategorijama su slijedeće ekipe:
JVP Varaždin – kategorija PVP muški B,
DVD Bedekovčina – kategorija žene B,
DVD Ribnica – kategorija žene A,
DVD Mladost Kaštel Sućurac – kategorija muški B
DVD Desno Trebarjevo – kategorija muški A.

Svim sudionicima Memorijala dodijeljena su priznanja za nastup na natjecanju te prigodne statue sa likom Gjure Stjepana Deželića. Prvoplasiranim ekipama u svim kategorijama dodijeljene su i prigodne nagrade sponzora čime su ekipe nagrađene za svoj trud, rad i zalaganje. Na Memorijalu su nastupile i 4 ekipe iz Vatrogasne zajednice Grada Ivanić-Grada i to u muškoj A kategoriji nastupili su DVD Deanovec ( 2 mjesto ), DVD Šumećani ( 8 mjesto ) i DVD Šarampov Donji ( 12 mjesto ) te u ženskoj A kategoriji DVD Ivanić-Grad ( 6 mjesto ).

Na svečanom postrojavanju ekipa, prilikom zatvaranja 22. Memorijala sve prisutne pozdravili su Predsjednik VZG Ivanić-Grad Tomislav Abramović, Gdin Mijo Brlečić – član savjeta za natjecanje Hrvatske vatrogasne zajednice i kontrolor održanog natjecanja te u ime Grada Ivanić-Grada Zamjenik gradonačelnika Gdin. Tomislav Cuvaj koji je na kraju proglašenja rezultata, ukupnom pobjedniku 22. Memorijala Gjuro Stjepan Deželić, ekipi DVD-a Desno Trebarjevo dodijelio prijelazni pehar.

Čestitamo svim prvoplasiranim ekipama na memorijalu “Gjuro Stjepan Deželić”.

0

Osposobljavanje za specijalnost bolničar u vatrogastvu

U periodu od 31.05.-01.06.2019. godine u prostorijama JVP Ivanić-Grad provedeno je osposobljavanje 15 djelatnika postrojbe. Djelatnici su naučili sve što im je bitno za pružanje prve pomoći u raznim situacijama na intervencijama.
Kako je ove godine postrojba nabavila AVD (automatski vanjski defibrilator) prošli edukaciju za rukovanje istim.
Zahvaljujemo se ravnateljici GDCK Ivanić-Grad i doktorici Sari Sabolić Šimunović na vrlo stručnom i zanimljivom osposobljavanju kojim naša postrojba podiže intervencijsku spremnost djelatnika.

0

Vatrogasci saniraju posljedice nevremena

Olujno nevrijeme pogodilo je tijekom vikenda veći dio Hrvatske. Od jutra 12. svibnja vatrogasci su angažirani na intervencijama oko uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame, dok je zbog jake kiše zabilježeno podizanje vodostaja.

„Vatrogasne snage poduzimaju sve potrebne radnje u otklanjanju posljedica nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku. Najviše je intervencija zabilježeno na području Zagreba, dok su u Karlovačkoj županiji poduzete pripremne radnje u obrani od poplava. U Vatrogasno operativno središte još pristižu podaci o broju intervencija.“ – rekao  je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Najviše intervencija u Zagrebu

U Zagrebu je zbog stabala na prometnicama došlo do prekida u tramvajskim i autobusnim linijama. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba su od nedjelje 12. svibnja u 15:41 h – kada su dobili prvu dojavu vezanu uz saniranje posljedica nevremena, do 7 sati 13. svibnja zabilježili 76 intervencija od čega 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica te 3 požara dimnjaka i 2 požara smeća. Zabilježena su i 3 izvida.  Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala.  Prema izvješću VOS-a, od 7 sati 13 svibnja zabilježeno je još 67 intervencija.

„Sve postaje JVP Grada Zagreba su trenutno uključene u saniranje posljedica nevremena. Na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva. Podaci o intervencijama nisu konačni, jer dojave još pristižu.“ – rekao  je zapovjednik  JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Na području Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog jake kiše došlo je do plavljenja prometnice i dvorišta u Radničkoj ulici, a vatrogasci JVP Garešnice su sanirali poplavljeno područje. I u jutarnjim satima 13. svibnja garešnički vatrogasci su angažirani na ispumpavanju objekata i postavljanju zečjeg nasipa uz rijeku Garešnicu.

Područje Zagrebačke županije zahvatilo je također jače nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te je do 07:00 sati 13. svibnja u VOS zaprimljeno 14 intervencija uklanjanja stabala ili grana te saniranje krovišta. U ovim intervencijama sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Malunje – Hrastje, Kerestinec, VZG Sveta Nedjelja (DVD Rakitje), Dugo Selo, Jastrebarsko, Pribić, Črnilovec, Dubrava i Plešivica te JVP-a Ivanić-Grad.

Na području Sisačko-moslavačke županije  zabilježeno je 10 intervencija uklanjanja stabala ili grana te intervencija ispumpavanja vode. U tim intervencijama sudjelovala su ukupno 33 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD-ova Velika Ludina, Novska, Brestaća, Potok, Sigetac i Nova Subocka te Lipovljani.

Vatrogasci Primorsko-goranske do 7:00 sati 13. svibnja zabilježili su 10 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana te električnih vodova. U tim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP Rijeka i Opatija te DVD-a Vrbovsko.

I na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 8 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana, te čišćenja kolnika. U tim intervencijama sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vozila iz Zagorske JVP te DVD-a Donja Šemnica, Vinagora, Brezova, Orehovica, Novi Golubovec, Radoboj i Lobor.

Pripreme za obranu od poplava na području Karlovačke županije

Na području Karlovačke županije, uz nekoliko intervencija na uklanjanju posljedica nevremena počele su pripremne radnje za provođenje mjera zaštite od poplava. Dobra, Slunčica i Korana bilježe porast visine vodostaja, zbog čega se na najkritičnijim dijelovima krenulo s posizanjem nasipa. Angažirani su DVD-ovi Rakovica i Slunj, a DVD Ogulin je u stanju pripravnosti. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića, vatrogasci prate stanje na terenu i spremni su reagirati prema daljnjem razvoju situacije.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, jak vjetar se nastavlja i danas na području cijele Hrvatske. Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na oprez prilikom kretanja na otvorenom.

Upozorenje građanima za loše vremenske uvjete za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, Policijska uprava zagrebačka preporučuje građanima, a posebno starijim osobama i djeci, da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Građanima se preporučuje korištenje javnog prijevoza i izbjegavanje boravka u okolnom gorju. U slučaju potrebe za pomoć nazovite na žurni broj 112.

Ekovjesnik

0
Page 1 of 9 12345...»